AZ ÉLET ÉRTELME

az élet értelme

Mi az élet értelme? tesszük fel magunknak egy váratlan pillanatban a kérdést. Fogalmunk sincs róla – jön a rémisztő felismerés néhány másodperccel később. Rájövünk, hogy igazából soha nem is gondolkodtunk még el rajta. És miért is nem? Mert rengeteget dolgozunk, lefoglalnak minket a mindennapi problémáink és nincs is időnk ilyen filozofikus kérdéseken agyalni. Aztán történik valami – egy hajszálon múló baleset, egy kerek születésnap vagy egy közeli hozzátartozó hirtelen elvesztése, mi pedig elkezdünk válaszokat keresni arra, hogy mi is az élet értelme. De ahhoz, hogy ezeket valóban meg is találjuk; a megfelelő kérdéseket kell feltennünk önmagunknak. Akkor is, ha ezek fájdalmas kérdések.

MI AZ IGAZÁN FONTOS AZ ÉLETÜNKBEN?

El kell gondolkodnunk rajta, hogy mi az, ami tényleg számít nekünk. Mi az, ami valóban boldoggá tesz minket? Mi az, ami igazán fontos nekünk? Ez egy nagyon nehéz feladat, hiszen sokan éveket élünk úgy le az életünkből, hogy másoknak próbálunk görcsösen megfelelni. Jól tanulunk az iskolában, hogy elégedetten mosolyogjon a tanítónéni, amikor bevési a kiváló osztályzatunkat az ellenőrzőnkbe. Menő egyetemet választunk, hogy büszkék lehessenek ránk a szüleink, amikor a kertszomszéd hétvégente megkérdezi tőlük, hogy hogyan alakul az életünk, mióta nem látott minket. Elkezdünk egy multinál dolgozni, ahol nem is érdekel minket a pozíció, de elég jól fizet, mi pedig véletlenül sem szeretnénk régebbi autót venni vagy kisebb lakást bérelni, mint az egyetemi csoporttársaink, – akik mit szólnának vajon, ha így tennénk, – ezért inkább bevállaljuk. Mindig így kezdődik. Kicsiben. Aztán mielőtt végleg elveszítenénk önmagunkat, egy ponton észbe kapunk: mi tényleg ezt szeretnénk?

MIT CSINÁLUNK SZÍVVEL-LÉLEKKEL?

Ahhoz, hogy megtaláljuk, hogy mi az élet értelme, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az, amiben valójában jók vagyunk és mi az, amit teljes beleéléssel, szívünket-lelkünket beleadva képesek vagyunk csinálni. Melyik az a területe az életünknek, ahol valóban élvezzük az elénk kitűzött feladatok megoldását? Melyik az a szerep, amelyiktől úgy csillogni kezd a szemünk, mint még korábban semmi mástól sem? Nincs ilyen? Már hogyne lenne. Csak meg kell találnunk ezt. Ha pedig megtaláltuk, meg kell találnunk a módját annak is, hogy minél többször tündökölhessünk benne. És hogyan? Az mindegy is. Kis lépésekkel vagy nagyokkal. Óvatosan vagy nagyot kockáztatva. Mert mi az élet értelme, ha nem azt csinálni, amire igazán vágyunk?

KIVÉ SZERETNÉNK VÁLNI?

Fontos, hogy tisztán lássuk az utat. Azt is, ami mögöttünk van, de azt is, ami vár még ránk. Tudnunk kell, hogy kivé is szeretnénk válni. Ehhez pedig ki kell tűznünk a célokat, mert ha nem ezt tesszük, akkor csak sodródunk az árral és nem tartunk sehová. Látnunk kell azt az embert, akivé válni szeretnénk akár rövidebb, akár hosszabb távon. Mi más lenne az élet értelme, mint olyan emberként leélni az életünket, aki mindig is lenni szerettünk volna?

Életünk értelmének megtalálása nem egy egyszerű feladat. Vannak, akik 80-90 évet élnek le úgy, hogy végül sosem találják meg. De ha sikerül egy olyan életet kialakítanunk, ami boldoggá és teljessé tesz minket, már nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

Ha azonban úgy érzed, hogy hiába teszel meg érte mindent, mégsem vagy boldog, ezért szakmai segítségre lenne szükséged, várlak téged szeretettel a tanácsadásaimon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük