BELSŐ BIZONYTALANSÁG LEKÜZDÉSE

belső bizonytalanság leküzdése

A nappalokkal általában nincs semmi gond. Olyankor egész jól elvagyunk. Elfoglaljuk magunkat a rengeteg munkával és a mindennapi teendőinkkel, hogy véletlenül se kelljen az életünkön rágódnunk. Aztán esténként, amikor egyedül fekszünk az ágyunkban és képtelenek vagyunk elaludni a gondolatainktól: kénytelenek vagyunk szembenézni önmagunkkal és a félelmeinkkel. A belső bizonytalanság leküzdése a cél, a kérdés csak a hogyan.

KONKRETIZÁLÁS

Először is be kell fejeznünk a mellébeszélést és szembe kell néznünk azokkal a területeivel az életünknek, amelyektől félünk. Ahelyett, hogy folyamatosan tolnánk magunk előtt a problémákat, meg kell küzdenünk velük. De ahhoz, hogy ezt megtehessük; konkretizálnunk kell a félelmünket. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi is az, amitől valóban félünk és próbáljunk a lehető legegyértelműbb választ adni rá.

Pl: rettegek a vasárnapi családi ebédektől helyett: szorongással tölt el, hogy nem tudom, hogy mit válaszoljak hétvégén a szüleim kérdésére, ha megkérdezik, hogy sikerült-e már magamnak párt találni   

KÖVETKEZŐ LÉPÉSRE KONCENTRÁLÁS

Általában azért félünk, mert nem a következő lépésre koncentrálunk, hanem túl nagyban gondolkozunk. Nem azon aggódunk, hogy az ezt követő időszak kihívásaival szembe tudunk-e nézni, hanem attól félünk, hogy az egész életünk ezeken a döntéseinken múlik. Ezért fontos, hogy a fókuszunk a közeli jövőn legyen, ne pedig a távoli.

Pl: rettegek, hogy egyedül fogok megöregedni helyett: aggódom, mert halogatom hetek óta, hogy letöltsek egy társkereső alkalmazást, ezzel pedig rontom az esélyeimet az ismerkedésre

MEGFELELÉS MÁSOKNAK

Fontos, hogy feltegyük magunknak a kérdést a félelmeink kapcsán, hogy ezek valóban a mi aggodalmaink? Valóban mi tartunk ezektől a dolgoktól vagy csak mások kételyeit vetítjük magunkra? Mások érzéseivel kapcsolatban nem minket terhel a felelősség. Az, hogy ők mitől félnek, az ő múltbeli tapasztalataikon alapul. Ne engedjük, hogy ezek befolyásoljanak minket. Van elég kétely bennünk saját magunkkal kapcsolatban is, nem kell még másokét is magunkra vennünk.

Pl: a szüleim félnek attól, hogy nem viszem semmire egyetem nélkül helyett: tartok tőle, hogy nem is ez az egyetem az én utam, hiszen sokkal szívesebben indítanák vállalkozást az iskola helyett

A belső bizonytalanság leküzdése nem egy egyszerű feladat. De ahhoz, hogy boldog és teljes életet élhessünk, mindenképp szembe kell néznünk velük. Ha azonban azt érzed, hogy egyedül képtelen erre és úgy látod, hogy szakmai segítségre lenne szükséged, várlak szeretettel személyesen vagy online  a tanácsadásaimon.