ÖNISMERET ÉS ÖNFEJLESZTÉS

önismeret és önfejlesztés

Évek óta dolgozunk magunkon: felkapott pszichológusok teltházas előadásaira járunk, Libri-sikerlistás önsegítő könyveket olvasunk és közben motivációs podcastokat hallgatunk. De honnan tudhatjuk, hogy tényleg jó úton járunk és az önismeret és önfejlesztés sikeresen beépült a mindennapjainkba? Mi utal rá, hogy valóban a fejlődés útjára léptünk? Erről szól a cikk.

IDŐBEOSZTÁS

Míg korábban hosszú napokat töltöttünk pizsamában a semmittevéssel, most végre elkezdjük beosztani az időnket. Napirendet alakítunk ki és igyekszünk magunkat tartani hozzá. Nem hagyjuk abba teljesen a kedvenc időrabló tevékenységeinket, de megtanulunk korlátokat szabni nekik. Amikor végre nem érezzük úgy, hogy kifolyik a kezünkből a nap, mert értékelünk és kihasználunk minden egyes percet; tudhatjuk, hogy jó úton vagyunk.

TERVEZÉS

Egyre fontosabb szerepet kapnak az életünkben a céljaink. Elkezdünk teljes erőbedobással dolgozni azon, hogy minél előbb elérjük őket. Terveket készítünk, hosszabb és rövidebb távra egyaránt és egyre tudatosabbá válunk a döntéshozatalunkban.

FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

Befejezzük a másokra mutogatást és a nyavalygást. Tisztában vagyunk vele, hogy kizárólag mi felelünk a tetteinkért, ezért igyekszünk megfontoltan és helyesen cselekedni minden egyes helyzetben. Bátrak vagyunk és kiállunk azért, amiben tiszta szívből hiszünk és vállaljuk a felelősséget az általunk meghozott döntésekért.

BARÁTOK

Egyértelműen megkülönböztetjük egymástól a haverjainkat és a barátainkat; és ez utóbbiakra igyekszünk egyre több energiát és minőségi időt fordítani. A valódi emberi kapcsolataink előtérbe helyezésével a felszínes ismerősök egyre távolabb kerülnek tőlünk, mert úgy érezzük, hogy nem szabad több időt pazarlunk rájuk, hiszen romolóan hatnak a személyiségünkre. A baráti körünk szűkül ugyan, de olyan emberek maradnak benne, akik valóban számítanak nekünk.

ÖNBIZALOM

Míg korábban folyamatosan másoktól vártuk mindenre a megerősítést, most bátran felvállaljuk önmagunkat és a véleményünket. Továbbra sem vagyunk biztosak abban, hogy minden döntésünk  helyes lesz, de készek vagyunk vállalni a tetteinkkel járó következményeket.

Ha képesek vagyunk elfogadni önmagunkat és folyamatosan fejlesztjük a személyiségünket, akkor már el is indultunk az önismeret és önfejlesztés felé vezető úton. Ha azonban azt érzed, hogy egyedül képtelen erre és úgy látod, hogy szakmai segítségre lenne szükséged, várlak szeretettel a tanácsadásaimon.