ÚJRATERVEZÉS A GYAKORLATBAN

újratervezés a gyakorlatban

Minden szilveszterkor nagy lelkesedéssel belevágunk. Elővesszük a nagy fehér papírunkat és egy giccses tollal lelkesen felvezetjük rá a szokásos újévi fogadalmainkat: semmi édesség (még egy Túró Rudi sem), rengeteg mozgás a szabadban (futás még esőben és hóban is) és önfejlesztés minden mennyiségben (naponta legalább 200 oldal elolvasása és 30 percnyi motivációs Podcast meghallgatása). Ezek teljesen tarhatóak – gondoljuk január 6-ig, aztán szépen lassan visszacsúszunk a megszokott mindennapjainkba. De mit tehetünk, hogy ezúttal ne így legyen? Mit tehetünk, hogy az idei újratervezés a gyakorlatban is sikeres legyen, és valóban megváltoztassa az életünket?

MEGFELELŐEN TŰZZÜK KI A CÉLOKAT! DE MIRE IS FIGYELJÜNK?

Specifikusság

Semmiképp ne általánosságban tervezzünk, hanem konkrét célokat tűzzünk ki magunk elé. Írjuk le, hogy egész pontosan mit szeretnénk elérni és mit is fogunk ennek eléréshez betartani, ne bújjunk közhelyes fogadalmak mögé.

Pl: le akarok fogyni helyett – mostantól elhagyom a fehér lisztet és cukrot

Mérhetőség

Mérhető célokat tűzzünk ki, hiszen csak így van lehetőségünk arra, hogy konkrétan ellenőrizni tudjuk saját magunkat. Ha pontatlanul jelöljük ki a célunkat, nem fogjuk tudni számszerűen mérni a teljesítményünket.

Pl: sokat akarok mozogni helyett – heti 30 km-t fogok mostantól futni

Elérhetőség

Mindannyiunknak vannak hosszú távú tervei, de ezeket nem néhány hónap leforgása alatt kell megvalósítanunk. Olyan célokat tűzzünk ki, melyek reálisan megvalósíthatóak, mert ha lehetetlennek érezzük őket, sokkal nagyobb valószínűséggel adjuk fel őket idő előtt.

Pl: minden nap elolvasok egy 1000 oldalas könyvet helyett- naponta 50 oldalt olvasok lefekvés előtt

Relevánsság

Fontos, hogy olyan célokat jelöljünk ki magunk számára, melyek a jelenlegi élethelyeztünkben relevánsak, ne pedig olyanokat, melyek majd egyszer a jövőben reményeink szerint azok lesznek.

Pl: ne akarjunk jachtot venni, amikor a legközelebbi tengerpart is 600 km-re van tőlünk, mi pedig reggel 8-tól délután 4-ig egy irodában dolgozunk

Időkorlát

Tűzzünk ki magunknak konkrét határidőket a cél megvalósításra és az addig elért eredmények ellenőrzésére is, ne csak általánosságban tervezzünk.

Pl: a jövőben megtanulok angolul helyett – márciusban beiratkozom egy nyelvtanfolyamra, ahol havi szintfelmérőkkel követhetem nyomon a fejlődésemet a decemberi nyelvvizsgáig

A fogadalmaink betartása sosem egyszerű feladat: mindig nagy elhivatottságot és kitartást igényel részünkről.  De ha megtanulunk megfelelő célokat kitűzni magunk elé, akkor – bármely szakaszában is vagyunk éppen az életünknek- már el is indultunk a sikeres élet felé vezető útonHa azonban azt érzed, hogy egyedül képtelen erre és úgy látod, hogy szakmai segítségre lenne szükséged, várlak szeretettel a tanácsadásaimon.