SZAKÍTÁS UTÁN HOGYAN TOVÁBB?

szakítás után hogyan tovább

Érezzük már egy ideje, hogy ennek itt a vége, valahogy mégsem akarjuk ezt még saját magunknak sem bevallani. Hiszen olyan jól mutatunk együtt az Instagramon a túlfilterezett nyaralásos képeinken. És kívülről is annyira tökéletes párnak lát minket minden irigykedő ismerős. Ezért időnként még saját magunkkal is sikerül elhitetnünk, hogy valóban azok vagyunk; boldogok és olyan emberek, akiket Isten is egymásnak teremtett. Pedig azért már vannak árulkodó jelek. De elengedni valahogy mégsem vagyunk képesek a másikat. Mindig találunk egy utolsó szalmaszálat, amibe kapaszkodhatunk. Aztán egy ponton csak betelik a pohár és tudjuk, hogy már nincs többé visszaút. Ilyenkor pedig kénytelenek vagyunk magunknak feltenni a legnehezebb kérdést: mégis szakítás után hogyan tovább?

SZAKÍTÁS UTÁNI GYÁSZ

A szakításunk igenis veszteség. Attól, hogy az ismerőseink százszor elismétlik, hogy jobb lesz nekünk a volt párunk nélkül és ne nyavalyogjunk, hanem próbáljunk már meg továbblépni, mi még ugyanolyan rémesen érezzük magunkat. Igyekszünk úgy tenni előttük, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, de amikor egyedül fekszünk éjszaka az egykor közös ágyban, teljesen összezuhanunk, és azt gondoljuk, hogy képtelenek vagyunk ekkora fájdalmat elviselni. Aztán kimegyünk a jéghűtőhöz egy kis fagyiért, amitől kicsit mégis jobb lesz. Hajnalig nézzük a Szex és New Yorkot, ettől pedig ugyancsak picit könnyebb lesz. A szakítás egyfajta gyász, szükségünk van időre ahhoz, hogy tisztázzuk magunkban az érzéseinket, mielőtt továbblépnénk. A lényeg, hogy ne sürgessük magunkat, hanem biztosítsunk magunknak kellő időt és teret ehhez.

MAGÁNY SZAKÍTÁS UTÁN

Még akkor is, ha a legodaadóbb barátok és legtámogatóbb családtagok vesznek minket körül, elhatalmasodik rajtunk a magány, amikor néhány órára egyedül maradunk a gondolatainkkal. Hiszen az az ember, akivel eddig minden szabad percünket megosztottuk, akire a közös életünket építettük; egyszer csak nincs többé mellettünk. Mi pedig úgy érezzük, hogy egyedül vagyunk a világban és fogalmunk sincs, hogy fogunk-e még valaha olyan embert találni, akivel ennyire egy hullámhosszra kerülünk. Hiszen annyira nehéz a párkeresés (személyesen is olyan kínos, online meg aztán egy igazi rémálom meg egyébként is, mit fognak szólni az ismerősök, ha megtudják, hogy regisztráltunk Tinderre), mi pedig amúgy is túl válogatósok vagyunk. És semmi kedvünk az egészet újra az elejéről kezdeni. De így akkor örökre egyedül fogunk maradni? – tesszük fel magunknak egyre kétségbeesettebben a kérdést.

A lényeg az, hogy tanuljuk meg ebben a helyzetben is a lehetőséget látni. Rengeteg időnk szabadul szakításkor fel, amit azzal tölthetünk, hogy megismerkedhetünk új emberekkel, kipróbálhatunk új dolgokat és megtalálhatjuk újra önmagunkat. És ehhez tényleg nem kell semmi más; csak egy kis nyitottság.

SZAKÍTÁS UTÁN HOGYAN TOVÁBB, HA ELBIZONYTALANODUNK?

A legrémesebb kapcsolatból való kilépés után is eljön az a pont (néhány nap vagy néhány hét túlgondolás és az előző kapcsolat aprólékos kielemzése után), mikor elbizonytalanodunk a döntésünkben. Utólag visszatekintve; már nem is tűnik olyan elviselhetetlennek a volt párunk viselkedése. Utólag visszagondolva; már nem is voltak olyan hangosak azok a veszekedések. Mi pedig feltesszük magunknak a sehova sem vezető ,,lehet, hogy nem is kellett volna szakítanunk?” kérdést. Ez pedig a lehető legrosszabb út. Miért? Mert az idő ugyan mindent megszépít, de a nosztalgiázás egy utólag tökéletesnek látszó kapcsolatról nemhogy nem segít a továbblépésben, de hosszú időre megrekesztheti azt.

Ha egyszer eldöntöttük, hogy nem szeretnénk tovább ebben a kapcsolatban élni, akkor tartsuk is magunkat ehhez. Ne feledkezzünk meg róla, hogy okkal lett köztünk vége. Jusson eszünkbe, hogy mennyit kellett szenvednünk a volt párunk mellett. Tényleg hiányzik ez nekünk egy életen át? Vagy inkább összeszedjük magunkat és lehet, hogy könnyes szemmel, remegő kézzel és kétségbeesve, de megpróbálunk továbblépni a hosszabb távú boldogságunk érdekében?

Ha azonban azt érzed, hogy már mindent megpróbáltál, de egyedül képtelen vagy erre, ezért szakmai segítségre lenne szükséged, várlak szeretettel a tanácsadásaimon.

Vélemény, hozzászólás?