KÉRDÉSEK PÁRKAPCSOLATBAN

kérdések párkapcsolatban

Időről időre megvívjuk egymással a csatáinkat. Néha úgy érezzük, hogy győztesen kerülünk ki belőlük, máskor meg annyira megvisel minket a harc, hogy abban sem vagyunk biztosak, hogy képesek leszünk majd együtt folytatni. Van, hogy azt gondoljuk, hogy ezek a viták hoznak egy kis színt a kapcsolatunkba. Máskor meg csak megkérdőjelezzük miattuk a közös jövőnket. Egy pontig minden erőnkkel küzdünk. De idővel belátjuk, hogy vannak olyan kérdések párkapcsolatban, melyekben ha nem sikerül közös nevezőre jutnunk, hosszabb távon nincs jövője a közös életünknek.

MELYEK A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEK PÁRKAPCSOLATBAN?

1. EGYETÉRTÉS

A működőképes párkapcsolathoz elengedhetetlen a kompromisszumkészség. Ugyanakkor az, hogy megtanulunk egymással együttműködni, nem jelenti azt, hogy meg kell hazudtolnunk önmagunkat. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az érdekérvényesítés és az elveink feladása között. A kulcs abban rejlik, hogy képessé váljunk olyan témákat elengedni, melyeknek nincs jelentősége számunkra, cserébe azonban lényegesnek tartott kérdésekben a mi igazunk érvényesüljön. Ha erre nem vagyunk képesek, az állandó veszekedés idővel teljesen megmérgezi majd a kapcsolatunkat.

2. KOMMUNIKÁCIÓ

Mivel minden párkapcsolat más, nincsenek olyan örök érvényű aranyszabályok, melyek minden párra egyformán érvényesek lennének. Nyilván érdemes nyíltan és kifejezően beszélnünk egymással ahhoz, hogy megértsük a másikat, ugyanakkor a kommunikáció stílusa és módja is egyéni ízlés kérdése. A lényeg, hogy ebben is összhangban legyünk a párunkkal. Hiszen nem túl célravezető, ha a mi olaszos kiabálásunkkal kombinált tányérdobálásunkra a párunk sírva elbújik a szekrény mögé, ahonnan órák múlva mer csak előjönni.

3. KÖZÖS IRÁNY

Vibrálhat köztünk a levegő és működhet elképesztő módon a kémia, de ha a hosszú távú terveink nem közösekesélyünk sincs együtt egy tartós párkapcsolatra. Nagyon fontos szerepe van a közös céloknak. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy focicsapatnyi lurkót szeretnénk felnevelni együtt vagy egy lakókocsiban tervezzük hippi módjára leélni az életünket édes kettesben. Vannak nagy jelentőségű kérdések párkapcsolatban – ilyenek például a családalapítás, házasság vagy életmód, ezekben ha nincs egyetértés, nem lesz közös jövőnk sem.

Egy párkapcsolat sohasem egyszerű. Mindig kompromisszumokkal és lemondásokkal jár. De ha közösek a céljaink és kéz a kézben haladunk feléjük, nincs okunk az aggodalomra.

Ha azonban úgy érzitek, hogy hiába tesztek meg mindent, mégsem értetek egyet a legfontosabb kérdésekben és szakmai segítségre lenne szükségetek, várlak titeket szeretettel a tanácsadásaimon.

Vélemény, hozzászólás?