SZERESD ÖNMAGAD

szeresd önmagad

Vannak jobb napok. Ilyenkor úgy érezzük, hogy minden rendben van velünk. Egyszerűen szépnek  látjuk magunkat a tükörben. Valahogy nem érezzük vastagnak a combunkat, nem tartjuk nagynak a fenekünket vagy nem látjuk laposnak a mellünket. Egyszerűen csak jól vagyunk a bőrünkben. És a szokásos önkritikától duzzadó megjegyzéseink helyett képesek vagyunk elfogadni magunkat úgy, ahogy vagyunk. És belátjuk, hogy a hibáinkkal együtt válunk tökéletessé. Mert ezek tesznek minket egyedivé. Amikor végre eljutunk ide, rájövünk, hogy ,, a szeresd önmagad ”nemcsak egy semmitmondó közhely az Instagramon a motivációs idézetekben, hanem maga az önszeretethez vezető út.

SZERESD ÖNMAGAD – DE HOGYAN?

NEGATÍV GONDOLATOK ELENGEDÉSE

Vannak bizonyos részei az életünknek, amelyekben nem vagyunk jók. Igen. Na és? Hány olyan terület van, amelyekben kiemelkedőek vagyunk? Hány olyan dolog van, amit zseniálisan csinálunk? Miért nem fókuszálunk inkább ezekre? Miért nem fejezzük be az állandó kritizálást és vesszük észre, hogy mennyi dologban vagyunk tehetségesek?

TENNI ÖNMAGUNKÉRT

El kell fogadnunk önmagunkat olyanoknak, amilyenek vagyunk. Ha erre nem vagyunk képesek, akkor tennünk kell a változásért. Ha másképp nem megy, akkor lépésről lépésre. Mindig elindulni a legnehezebb ezen az úton, de minden olyan tett megéri, ami a fejlődésünket és az előrehaladásunkat szolgálja. Hiszen helyettünk senki más nem tudja megvalósítani a vágyainkat. És lemondani sem tud senki más ezekről rajtunk kívül. Ha szeretni akarjunk önmagunkat, akkor tegyünk meg mindent azért, hogy büszkék lehessünk arra az emberre, akivé válunk.

CÉLOKAT FELÁLLÍTANI

Ahhoz, hogy előbbre jussunk, fontos, hogy kitűzzük a megfelelő célokat. Azzal, hogy azt mondogatjuk magunknak, hogy szeresd önmagad, még nem fogjuk szeretni, viszont minden egyes apró sikerünk a számunkra fontos célok felé; közelebb visz minket mindehhez. Minél konkrétabbak és mérhetőbbek a céljaink, annál inkább képesek leszünk arra, hogy értékeljük a sok befektetett munkát és azt, hogy ezek az eredményeket saját erőnkből értük el.

ÚJ PERSPEKTÍVÁT TALÁLNI

Bizonyos helyzeteket azért ítélünk meg tévesen, mert képtelenek vagyunk kicsit eltávolodni a problémától és kívülről szemlélni azt. Csak a saját beszűkült nézőpontunkhoz ragaszkodunk, ami elképzelhető, hogy téves. Próbáljunk meg magára a problémára koncentrálni, ne hagyjuk, hogy kizárólag az érzelmeink befolyásoljanak minket. Így észre fogjuk venni, hogy vannak helyzetek, amelyeket túlreagálunk és vannak alkalmak, melyekről tragikus képet festünk önmagunk számára, pedig ha belegondolunk, valójában nem is annyira rémesek.

Ha képesek vagyunk a szeresd magad alapelveket sikeresen a mindennapi életünkbe építeni, akkor már el is indultunk az önszeretet és önelfogadás felé vezető úton.

Ha azonban azt érzed, hogy egyedül képtelen vagy erre, ezért szakmai segítségre lenne szükséged, várlak szeretettel a tanácsadásaimon.