MEGCSALÁS UTÁN

Mindig azt hisszük, hogy ez csak más pároknál fordulhat elő, aztán teljesen összetörünk, amikor kiderül, hogy mégis megtörtént nálunk is. A következő cikkben azokat a hibákat szedtem össze, melyeket ne kövessünk el megcsalás után. Éppen elég nagy krízis a kapcsolatunknak a párunk hűtlensége, ne rontsunk még mi is rajta.

EZEKET A DOLGOKAT NE TEDD, HA HŰTLEN A PÁROD

Ne próbáljunk meg bosszút állni

Ne kezdjük el alpári módon alázni a párunkat a vasárnapi ebédnél a fél család előtt, ne vegyünk a barkácsboltban szeget, hogy meghúzzuk a kocsiját és végképp ne lépjünk mi is félre bosszúból. Ahhoz, hogy túlélje a kapcsolatunk ezt a krízist, továbbra is egy csapatként kell együttműködnünk, nem ellenségekként. Abban az esetben pedig, ha véget szeretnénk vetni ezután a kapcsolatnak, akkor sem célszerű, hogy sárdobálással váljunk el egymástól.

Ne essünk szét

Szükségünk lehet egy jó sírásra (na jó, lehet kettőre vagy háromra), hiszen nagy fájdalom ért minket. De a korlátlan jégkrémevés és Jóbarátok-nézés nem fog minket kirángatni a gödörből. Látnunk kell, hogy az életünknek a hűtlenség miatt még nincs vége. Elképzelhető, hogy mostantól másképp folytatódik, de ez valami jónak is lehet a kezdete: akár annak, hogy megtanulunk a kapcsolatunkban jobban figyelni egymásra, akár annak, hogy véget vetünk az egésznek és keresünk egy olyan embert, aki jobban értékel minket.

Ne játsszuk az áldozatot

Teljesen érthető, ha úgy érezzük, hogy a porba tiporták az önbecsülésünket. Ettől függetlenül nem érdemes magunkra venni az áldozat szerepet, hiszen a tehetetlenség érzése hátráltatni fog minket abban, hogy újragondoljuk és újraszervezzük az életünket és a párkapcsolatunkat.

Ne hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk

Jól jönnek egy ilyen helyzetben a támogató családtagok, akik már azzal is rengeteg segítenek nekünk, hogy meghallgatnak minket. Ugyanakkor fontos, hogy ne ők döntsenek helyettük szakítás vagy újrakezdés kérdésében, hanem csak egyszerűen támogassak minket a döntésben, amit meghozunk. Senki más nem lát bele úgy egy kapcsolatba, ahogy az a két ember,aki benne is él, éppen ezért ennek a két embernek van joga döntést hoznia róla.

Ne tegyünk úgy, mintha semmi sem történt volna

Egy ilyen krízis mindenképp meg fogja rázni a kapcsolatunkat. Azzal, hogy tagadjuk még saját magunk előtt is, hogy megtörtént a dolog, nem segítünk. Ha tényleg tovább akarunk lépni, tegyük fel az összes olyan kérdésünket, amelyekre úgy gondoljuk, hogy feltétlenül hallanunk kell a választ a párunktól a továbblépéshez, de onnantól kezdve ne emlegessük az ügyet. Döntsük el, hogy megbocsátunk vagy nem: és ehhez tartsuk is innentől kezdve magunkat.

Mi lehet a megoldás megcsalás után?

A hűtlenség feldolgozása nem egy egyszerű feladat, de nem is lehetetlen küldetés. A lényeg, hogy legyünk türelmesek önmagunkkal és próbáljunk olyan döntést hozni, ami a számunkra a legkedvezőbb.

Ha ehhez úgy érzed, hogy a leírt tanácsokon kívül szakmai segítségre is szükséged van, hogy túljuss a párod hűtlenségén, várlak szeretettel a konzultációimon.