ELMÚLT A SZERELEM

elmúlt a szerelem

Éreztük már egy ideje, hogy valami megváltozott köztünk. Eleinte a sok munkára fogtuk, hiszen úgy voltunk vele, hogy ez most egy ilyen időszak a munkahelyünkön, ebben a pár hétben ott kell minden beleadnunk, aztán majd később ráérünk az itthoni dolgokkal foglalkozni. Itt volt még a sok stressz is a lakáshitel miatt és a döntés, hogy szükségünk van-e egy új klímára vagy költsünk-e rá még többet a régire. Veszekedni kezdtünk a hiányzó kettesben töltött intim percek és az idegőrlő vasárnapi családi ebédek miatt. De úgy voltunk vele, hogy ez is csak ideiglenes, idővel majd úgyis csökken a rajtunk lévő nyomás és akkor minden rendbe fog jönni a kapcsolatunkkal is. De mégsem így lett. Hiába kerestük a kifogásokat, egy ponton rá kellett ébrednünk: elmúlt a szerelem.

HOGYAN MENTSÜK MEG A KAPCSOLATUNKAT, HA ELMÚLT A SZERELEM?

1. VISSZA A KEZDETEKHEZ

Próbáljuk meg felidézni azokat a napokat, amikor még minden rendben volt köztünk. Jussanak eszünkbe azok a pillanatok, amikor még boldogok voltunk együtt. Mi volt az, amiért a másikba beleszerettünk? Az erre való visszaemlékezés segíthet nekünk abban, hogy újra meglássuk a párunkban azt, amit korábban is megfogott minket benne. Használjuk fel a múltban átélt közös pillanatokból szerzett pozitív emlékeket az újrakezdéshez.

2. VEGYÜK ÉSZRE AZT, AMI MŰKÖDIK

Miközben a párunkat okoljuk mindenért és kapcsolatunk hibáinak elemezgetésével vagyunk elfoglalva, gyakran megfeledkezünk azokról a dolgokról, melyek jól működnek a kapcsolatban. Tegyük fel magunknak a kérdést: mi az, amiben igazán jók vagyunk együtt? Melyek azok a területei az életünknek, ahol kiválóan tudunk együttműködni? Igyekezzünk ezeket észrevenni és tanuljuk meg egymást értékelni, mert ez a legjobb kezdet a kapcsolatunk újjáépítéséhez, ha úgy érezzük, hogyelmúlt a szerelem.

3. HAGYJUK HÁTRA A MÚLTAT

Hibáztunk a múltban? Megesik. De semmiképp ne hagyjuk, hogy a korábban elkövetett hibáink tönkretegyék a jelenünket és a jövőnket is. Ha mindketten úgy döntünk, hogy befejezzük a másikra mutogatást és valóban küzdeni akarunk ezért a kapcsolatért, akkor tegyük ezt. Ne hánytorgassuk fel folyamatosan a múltat, hanem dolgozzunk gőzerővel a közös jövőnk újjáépítésen. Húzzunk egy vonalat és onnantól kezdve csak előre nézzünk. Ne csak üres ígérgetés legyen a megbocsátásunk, hanem komolyan is gondoljuk és tartsuk magunkat hozzá.

4. LEGYÜNK NYITOTTAK

Nem érthetünk mindenben egyet a párunkkal és ezzel nincs is semmi baj. De nem kerül semmibe végighallgatnunk őt és megpróbálnunk az ő nézőpontjából is végiggondolni a dolgokat. Ha nem is változik meg majd ettől a véleményünk, azzal, hogy nyitottak vagyunk az ő szemléletmódjával kapcsolatban; a kezdő lépést megtesszük afelé, hogy visszataláljunk hozzá.

5. TALÁLJUK MEG ÖNMAGUNKAT

Ahhoz, hogy képesek legyünk a kapcsolatunkat újraértelmezni, elengedhetetlen, hogy először találjuk meg saját magunkat. Töltsünk minél több minőségi én-időt önmagunkkal. Kísérletezzünk! Találjuk meg, hogy melyek azok a dolgok, melyek igazán boldoggá tesznek minket és szánjunk ezekre kellő időt. Ez azért fontos, mert aki azzal tölti az idejét, amit szeret, az kivirul és ragyogni kezd. Ez a ragyogás pedig segíteni fog újra fellobbantani a tüzet, ha úgy érezzük, hogy elmúlt a szerelem.

6. ENGEDJÜK EL, AMIT NEM TUDUNK MEGOLDANI

Előfordulhatnak olyan megoldatlan konfliktusok, melyek a kapcsolat kezdete óta végigkísérik a közös életünket. Úgy érezzük, hogy újra és újra ugyanazokat a köröket futjuk velük kapcsolatban és mégsem jutunk előbbre. Elképzelhető, hogy ahhoz, hogy visszatalálhassunk egymáshoz, meg kell tanulnunk ezeket elengedni. Fel kell ismernünk, hogy a viták során sokkal fontosabb, hogy a kapcsolatunk ne sérüljön, mint hogy mindig nekünk legyen igazunk.

Ami még nagyon fontos: ne adjuk fel túl hamar.

Miután elmúlt a szerelem, a tüzet nem lehet varázsütésre visszacsempészni a kapcsolatunkba. Rengeteg átbeszélgetett éjszaka, számtalan áldozat és hatalmas elkötelezettség szükséges hozzá mindkét fél részéről.

És mi a garancia arra, hogy sikerül? Semmi. Mégis azt gondolom, hogy ha teljes szívből hisszük, hogy újra működni fog a kapcsolatunk és mindent meg is teszünk érte, akkor a legjobb úton vagyunk.

Ha azonban úgy érzitek, hogy bármennyire is igyekeztek, egyedül nem sikerül nektek a kapcsolatotok újjáépítése és szakmai segítségre lenne szükségetek, várlak titeket szeretettel a tanácsadásaimon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük